Translate

woensdag 27 mei 2015

Brief voor Jane (3)

Lieve Jane,

Je bent een beetje door me verwaarloosd, maar dat was alleen maar omdat ik echt even een flinke boost wilde geven aan Gertruds' Coverlet. Nu is dat even genoeg geweest, en wil ik weer lekker bezig zijn met jouw mooie blokjes. Sinds maandag heb ik weer 3 blokjes gemaakt, en ik hoop de achterstand weer helemaal in te halen, want ik heb echt zin in het maken van jouw blokken!

Juist het naaien van deze eeuwenoude blokken stelt me in staat om m'n gedachten te ordenen, en dat is soms heel hard nodig. Er zijn veel vrouwen (en een enkele man) die in blogland schrijven over hun creatieve belevenissen, maar je leest eigenlijk nooit wat ze zoal  bezig houdt buiten het creatieve om. Het lijkt soms een ongeschreven wet om niet te schrijven over wat er in de wereld rondom gebeurt, en soms worstel ik daar wel eens mee. Als er bijna een complete redactie van een satirisch weekblad wordt vermoord kán ik niet schrijven over een mooi blokje dat is genaaid. Ik blijf dan maar stil, en zo gebeuren er heel veel afschuwelijke dingen in de wereld om ons heen. De duizenden mensen die op gammele boten naar Europa worden gestuurd tegen enorme tarieven, om hier te hopen op een beter leven, om te leven in vrede of enkel om hier een beter bestaan op te bouwen. Een premier die zegt dat het vooral een Italiaanse aangelegenheid is, hoewel zijn partij toch echt voorop liep in de haast om toch vooral één Europa te worden, en dan nu zo onbeschaamd te proberen je handen ervan af te houden. Natuurlijk begrijp ik dat je niet iedereen kunt helpen, maar we hebben het wel over mensen. Ik heb er niets voor hoeven doen om hier geboren te mogen worden, maar wat zouden wij doen als we nou eens ergens in zo'n wereldbrand waren geboren?

Tegenwoordig hoor je ook iedereen zeggen dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Dat is ook zo, maar tegelijkertijd zie ik dat het begrip "fatsoen" van een uitstervend soort lijkt. Iedereen vindt overal wat van, en steekt dat niet onder stoelen of banken, en het lijkt niet meer uit te maken of er wel of niet groepen mensen gekwetst worden. Ik vraag me in alle oprechtheid af of we die onfatsoenlijke vorm van vrijheid van meningsuiting nog wel moeten verdedigen. Zoals de Fransen zeggen: "Het is de toon die de muziek maakt".

Ben ik een doemdenker? Nee, zeker niet, want hier in huis ben ik juist degene die overal de zonzijde van ziet. Daarnaast loop ik meestal zingend door het huis. Mijn kleinzoon zei vorige week nog dat hij me op wil geven voor "The voice of Holland", maar ik zei hem dat hij dat wel uit zijn hoofd mag laten. Ik geniet van het leven, en ik kan als geen ander genieten van hele kleine dingen. Het afgelopen weekeinde kocht ik drie bussen Coffee, Tea en Sugar en een langwerpige doos bij de Kringloop, en gaf in totaal € 2,50 uit. Daar geniet ik dus al dagen van, tot groot vermaak van mijn lief.
En nu is daar weer het genieten van het maken van nieuwe blokjes bij gekomen. Heerlijk zitten aan de grote tafel, alle lapjes binnen handbereik, de zon die door de ramen binnen komt, met de hond in de ene stoel en de kat in de andere, of in zijn veel te krappe kistje op tafel. Of, nog beter, samen in één stoel, stijf tegen elkaar.Dat is echt genieten!!
Juist de wereld om me heen doet me beseffen dat ik ongelooflijk heb geboft met datgene dat mij ten deel valt. Ik heb het goede onthouden, en koester fijne herinneringen, maar kijk ook weer blij uit naar de dag van morgen. Nu ga ik echter weer gauw naaien, want deze middag is voor jou Jane!

Warme groeten,

Mar

3 opmerkingen:

My name is Riet zei

Wat een lieve brief weer Mar. En ja, je wordt triest van deze harde wereld . Wat leuk weer je Dear Jane blokjes, dat gaat nu ook,, in een razend tempo zie ik. Je coverlet is werkelijk prachtig . Ik bedenk me ineens dat ik geen commentaar kon geven op je laatste post. Hopelijk gaat het nou wel.
Hartelijke groeten van Rietje

Esther Aliu zei

Your blocks are gorgeous, I love the fabrics you have chosen, they're so charming and I agree that simple pleasure and having a good attitude are so important. Great post.

Marlies zei

Wat een mooie brief is dit. Ik ben het helemaal met je eens dat we niet onverschillig en afzijdig mogen blijven. En toch voelik me vaak zo machteloos. Wat moet je doen als je leest over oorlogen, mensen die leven in verschrikkelijke omstandigheden en vluchtelingen die nergens wrlkom zijn. Net als jij weid ik me dan maar weer aan de lapjes en probeer ervan te genieten dat het kan.