Translate

maandag 21 september 2015

Even bijpraten

De afgelopen zomerperiode heb ik niet zo regelmatig geschreven, maar ik ben natuurlijk wel steeds lekker bezig geweest! 
Even terug bladerend zie ik zelfs dat ik nog veel niet heb laten zien, dus dan nu maar even gauw alsnog!

Allereerst mijn 1865 Passion Sampler. 
Ik zag dat de laatste foto ergens halverwege rij 4 was, en ik heb nu al 5 rijen aan elkaar! 
De lap is inmiddels zo breed geworden dat hij eigenlijk niet meer over de deur past, tenzij ik een rij blokken naar binnen vouw. Te smalle deuren dus! 
Als ik er niet aan werk, hangt hij evengoed nog aan de deur, want ik vind het zo gezellig staan!

Hier nu de foto van de stand tot nu toe, en een detailfoto van blokje 39. De eerste foto is het originele blok van  FranceA

,
 en de volgende is dan mijn versie ervan. 


In antieke quilts kom je dit blok geregeld tegen, en dan in basisstof met één steunkleur. 
Die versie vind ik zo mooi, dat ik besloot dat ook in deze quilt toe te passen. 
Ooit wil ik nog een quilt maken met alleen dit blok, en dan heel veel, maar dat is verre toekomstmuziek! 
Ik vind het blokje zelf erg mooi geworden, en stiekem ook mooier dan het voorbeeld!
Dan mijn eigen Sjaantje, oftewel de Dear Jane.
 Sinds de laatste post hierover zijn er slechts 2 blokjes gemaakt( één ervan zit al aan de lap), maar ondertussen heb ik alweer 2 blokjes voorbereid die ik nu gauw ga naaien. 
Ik weet ook wel waarom het bleef liggen, want het laatste blokje vond ik gewoon niet zo leuk, en dan blijf ik dat maar uitstellen, maar ja, ik moet het toch maken!


Ik heb sinds gisteren wel een andere methode voor het maken van mijn malletjes.
Tijdens mijn basiscursus leerde ik dat ik paternoplaat moest gebruiken, maar dat vond ik eigenlijk wel een dure oplossing als je veel verschillende blokjes moet maken. Vervolgens lamineerde ik de patronen, om vervolgens de deeltjes afzonderlijk heel precies uit te knippen. Het nadeel was dat de mallen heel makkelijk konden gaan schuiven tijdens het aftekenen, en dat wil je natuurlijk niet.
Schuurpapier bleek de oplossing, dus het patroontje werd op schuurpapier geplakt en heel secuur uitgeknipt. Dat werkte goed, alleen hield je wel een hele botte schaar over, die je nergens anders meer voor kon gebruiken. Ik moet nog stapels schuurpapier hebben, maar ja, waar is het gebleven? Dat is dus na de verhuizing niet boven water gekomen.
Onlangs las ik op het blok van Goof (wel ver terug scrollen, want ze schrijft vaak) dat zij gewoon het patroon uitprint en de delen uitknipt, omtekent met de welbekende blauwe stift en op naar de volgende. Ik heb het even geprobeerd, maar het is mij toch te iel. Nu heb ik eindelijk een goed alternatief gevonden, wat ook nog supergoedkoop is (houden we meer over voor die mooie lapjes!!!).
Ik heb nl. een hele grote rol met scheurvlies, wat je normaal gebruikt als je machinaal borduurt. In het verleden heb ik het ooit gekocht op een beurs, ik geloof dat er 200 meter op zit, en ik kocht het destijds voor 25 euro. Omdat ik eigenlijk vrijwel nooit machinaal borduur werd het nauwelijks door mij gebruikt, tenzij ik wilde oefenen met machinaal quilten. Zo kon ik namelijk het quilten oefenen zonder kostbare stof te verspillen!!
Nu plak ik dan mijn patroon op het scheurvlies, en knip de deeltjes vervolgens precies uit. Geen geschuif, want het is lekker stroef, en een super voordelige oplossing! Dat ik dat nou nooit eerder heb bedacht! Omtrekken op de stof en naaien maar! Sommigen gebruiken hiervoor freezerpapier op vlieseline H 250, maar in beide gevallen is de oplossing een stuk duurder!
Ik heb er wel altijd een snijmat onder liggen van de Action, nog geen 2 euro, die ik aan de achterkant heb voorzien van 2 vellen schuurpapier, dus glijden is verleden tijd!! Ik werk er al jaren mee, en het voldoet perfect!!

Nou, ben je nog bij de les? In totaal 14 blokken gemaakt voor de Passion Sampler, en 2 voor mijn Sjaan. Sjaan in wording hangt ook over een deur, en wel over de deur naar de kelderkast. Zo kan ik er heerlijk alle dagen van genieten, want ik kom er vaak langs!

Dan heb ik nog zomaar een blok gemaakt voor de Summer Stars van Blackbird Design. Die quilt staat al zo lang op mijn lijstje, en echt tijd ervoor vrijmaken lukt steeds niet, dus heb ik besloten dat ik elke maand 1 ster maak, zodat ik na een jaar toch bijna alle sterren heb gemaakt. Kijk, dat werkt voor mij, en ik ben van plan op deze manier nog 2 quilts te maken van de hand van deze dames, de Home Sweet Home quilt en de Quilting the Garden Quilt. Beiden wil ik nog maken, en met een blok per maand moet dat toch geen probleem zijn! Stiekem wil ik ook nog heel graag beginnen met de Wedding Sampler van Di Ford. Dat wordt dus vervolgd!Tot slot ben ik ook aan het borduren geweest. Ik ben nou eenmaal een mens van lijstjes, en zo heb ik een lange lijst met allemaal dingetjes die ik wil doen om van het huis een creatief en warm Mar-thuis te maken. Eén van de dingen op de lijst is het maken van kastrandjes, en ik ben begonnen met de randjes voor mijn grenen servieskast. Twee randjes zijn geborduurd, en met de derde kan ik nu starten. Ik heb mijn oude leverancier van DMC borduurgaren terug gevonden, en betaal nu slechts 42 cent voor een strengetje. Daar ben ik dus heel blij mee! Het derde randje wordt weer groen, want dat past mooi bij het servies met fazanten en eenden dat in de kast staat.Kortom: toch wel lekker druk geweest en vooral heel lekker bezig!!! De komende tijd wil ik nog heel veel doen, dus ik probeer mezelf weer in een fijn ritme te krijgen, zodat ik ook echt vorderingen maak. Zo ben ik bezig met een laatste rand hexagonnen rond het midden van Gertruds Coverlet, zodat het gepatchte deel goed aansluit op het middenstuk. Zodra dat klaar is gaan de stukken aan elkaar, en hoop ik dat ik zelfs het quiltwerk voor januari af zal hebben. Dat zal een hoop "lucht"geven, als ik dit grote project tot afronding kan brengen.

11 opmerkingen:

Marlies Mansveld zei

Wow! Wat ben je al ver met de 1865 Passion sampler! Hij wordt super mooi en ik vind dat je het blok heel mooi heb aangepast. Misschien ga ik hem ook wel zo maken.
Leuke tips geef je. Ik ga het uitproberen met scheurvlies. Tot nu toe deed ik het op de 'Goofse' manier, maar proberen kan geen kwaad.

Marlies Mansveld zei

Ook erg leuk om te zien dat je verder gaat met Dear Jane. En wat worden de kastrandjes mooi!

Heleni zei

Oohh die kastrandjes....wat leeuukk Mar. Wat zal dat gezellig staan in de kast.
De projecten waar je mee bezig bent zijn super zeg. Mooie kleuren ook.
En met het scheurvlies kun je wel even vooruit, hahaha.

Ineke zei

Mooi!! Die Passion Sampler is zo'n leuk project om te doen. En Dear Jane ook.
Delen ophangen staat echt heel gezellig en zet aan tot meer delen maken. Ik kan echter niets meer ophangen, omdat het dan als speel- en klimobject wordt gezien. Een klein nadeeltje van katten.

Mrs. Sutherland zei

Oh, want een ondeugende boeven! Die van mij laat alles mooi hangen, dus wat er hangt is veilig, maar hij klimt bij voorkeur in mij. Heb werkelijk maandenlang helemaal gehavend rondgelopen, maar hij wordt nu rustiger (en huiselijker). Het is alleen oppassen als ik met de teckel ga wandelen, want kat loopt mee en wil nog wel eens bij vergissing in mijn kuit springen. Gelukkig is het weer lange broeken tijd, en hij doet het gelukkig alleen bij mij!

My name is Riet zei

Hallo Mar. Ik ben gisteren een paar keer op je blog geweest maar ik kon gewoon de tijd niet vinden om even commentaar te geven. Dat wordt niet even want ik heb zoveel te vertellen, maar ik heb nu een knallende koppijn dus ik ga even naar bed en moet het weer even wachten.
Groetjes van Rietje

Ineke zei

Die grijze vangt graag mijn handen. De anderen zijn wat ouder en rustiger. Hoewel de lapjeskat van 2 jaar nog heel graag met de grijze door huis rent en worstelt.

My name is Riet zei

Goeie morgen Mar.
Daar ben ik weer.Wat ga je geweldig met je Franse sampler. Ik vind hem prachtig. En je Sjaan ook al zo mooi. En je ster van Home sweet home . Ik ben blij dat ik de naam zag van de ontwerpsters en heb meteen het boek besteld bij Bol.:))
Ik ben al tijden blokjes aan het maken. Twee zijn er voor sampler quilts. Daar moet ik nog randen voor bedenken en de sashings. En dan ben ik nog gewoon maar blokje aan het maken en moet nog zien wat ik er mee doe. Ik moet toch eens een foto maken van al die stapeltjes, hihi, heb ik weer iets voor mijn blog. Ben het hele weekend bezig geweest met sorteren en kijken wat ik allemaal heb. En dan komt er weer van alles te voorschijn. Moet ook nog drie quilts afmaken, hand of machinaal quilten, ga ik eens over nadenken.
Ik ben eigenlijk ook een mens van lijstjes en daar ga ik toch eens mee beginnen. Misschien dat ik dan wat afmaak.Ik zie steeds zoveel leuks ....
Groeten van Rietje

Mrs. Sutherland zei

Fijn dat je hoofdpijn weer weg is Riet! En gelukkig ben je nog wel steeds aan het naaien. Het bleef zo lang stil op je blog dat ik dacht: zou ze de boel aan de kant hebben gegooid? Sampler quilts zijn altijd leuk om te maken, niet! Ik hou ook erg van het maken van blokken, want dan heb je steeds het gevoel wat te presteren. Ik heb ooit een antieke quilt gemaakt van Guute, en de randen daaromheen werden steeds groter, en dan was je dagen druk en het schoot maar niet op voor je gevoel. Het werd uiteindelijk wel een hele mooie top, maar ik ben nog niet over het quilten uit. Zelf doen of laten doen. Goed dat je de boel even flink reorganiseert. Zo kan je ook weer plannen maken, en dat komt uiteindelijk de produktie ten goede! Laat ons niet te lang in spanning, want ik ben kei-nieuwsgierig! Groet van Mar

Guusje, zei

De Passionsampler wordt prachtig en wat leuk dat je ook met meer tegelijk bezig bent. De kastrandjes vind ik zo mooi en lief. Goed idee om zo ja mallem te maken ik doe het nog steeds op de schuurpapier manier zo heb ik het geleerd en daar blijf ik bij.

My name is Riet zei

Lieve Mar.
Ik mis je leuke log posten. Je bent er al een tijd niet geweest. Ik hoop dat het goed met je gaat.
Liefs van Rietje