Translate

maandag 26 januari 2015

Brief voor Jane (2)

Lieve Jane,

Iemand wees me erop dat jij je quilt maakte in oorlogstijd. Ik had me dat nog niet zo gerealiseerd, maar inderdaad was het de grote Amerikaanse Burgeroorlog die uiteindelijk een einde maakte aan de slavernij. De naweeën hiervan zijn nog altijd voelbaar, al was het maar in de Zwarte Pietendiscussie van vandaag de dag. Wat zou je ervan opkijken als je wist dat jullie nu voor het eerst een zwarte president hebben! Hij is bezig met zijn tweede termijn, en heeft het heel moeilijk gehad, want toen hij aantrad was er een diepe economische crisis gaande, wereldwijd, maar gelukkig heeft hij jullie economie weer aan de praat gekregen en mag hij wat succesjes bijschrijven. Het is gek, maar hij is overal ter wereld populair, behalve bij de Amerikanen zelf. Hij heeft zelfs de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Dat had je toch nooit kunnen denken, of wel Jane?

Vandaag de dag zijn er geen slaven meer, behalve in de onderwereld. Toch is er nog altijd geen gelijkheid voor de mensen, want nog altijd staan veel gekleurde mensen in de verkeerde lijstjes. Zo dwong president Kennedy een universiteit om een zwarte man aan te nemen, en uiteindelijk bekocht hij dat in 1963 met zijn leven. Ook Martin Luther King werd vermoord, en toen dat gebeurde huilde de hele wereld. Zwarte mensen hebben op papier nu dezelfde kansen, maar moeten wel veel harder werken om die kansen daadwerkelijk te grijpen.

Er is in de 150 jaar tussen jou en mij een hoop gebeurd, en heel veel veranderd. Soms ten goede, maar vaak ook niet. Geld is niet langer een ruilmiddel, maar een doel op zich. Het hele leven is daaraan ondergeschikt geraakt. Grote banken hebben meer macht dan regeringsleiders, en als zij er een puinhoop van maken moeten de regeringsleiders het oplossen, waarna het spel weer van voren af aan gaat beginnen. Onder de noemer religie worden vele oorlogen gevoerd, en de daaruit geleerde lessen beklijven niet lang. Dat was voor jouw tijd al zo, en tijdens jouw tijd, en ook tijdens mijn jaren.

Wat blijft is de liefde. Zonder liefde zijn we nergens. Dankzij de liefde creëren we een gezellig en veilig thuis voor hen die ons dierbaar zijn.  In dat veilige thuis proberen we onze kinderen en kleinkinderen normen en waarden over te brengen; we leren ze van goed en kwaad, en dat geluk vaak zit in de kleine dingen. Zo had ik gistermorgen een klein geluksmoment met mijn kleinzoon van 9. Hij kwam even buurten, en dronk met mij koffie in de keuken. Ik een melkkoffie, en hij een "kinderkoffie", koffie met caramelsmaak en veel melk van Buisman. We spraken over het draaien van de wereld, en hij vroeg welke kant we op draaiden. Ik legde het uit aan de hand van de maan, en wees welke kant we dus uitdraaiden. Toen vertelde ik hem dat we ook in een jaar helemaal om de zon heen draaien, en dat we dat doen met een snelheid van bijna 30 kilometer per seconde. Ik vergeleek dat met een kermisattractie. Hij keek me vol ongeloof aan, en zei: Maar oma, hoe kan dat nou, want ik voel er niets van. Ik word helemaal niet misselijk! Samen verwonderden we ons over deze wijsheid, en hij vertelde het direct thuis.

Zo kletsen we regelmatig heel wat af met ons tweeën, en we leren veel van elkaar. Zo heeft hij op school erg veel moeite met rekenen, en ik denk dat hij aan de ene kant inderdaad rekenkundig inzicht mist, maar dat de moderne lesmethode van nu het kind ook in verwarring brengt. Zo moest hij tijdens een Opa en Oma dag op school rekenen, en kreeg hij een tekening van een weiland met 5 geiten. Hij moest het weiland met factor 2 vergroten, en vervolgens vertellen dat er nu 10 geiten in konden staan. Kleinzoon kwam echter maar tot 7. Ik vroeg hem hoe hij aan het getal 7 kwam, en toen zei hij me: Ja, maar oma, als er 10 geiten in moeten hebben ze toch geen ruimte genoeg om te lopen en te spelen, en ja, aan het plaatje te zien had het kind gelijk. Ik riep de juf erbij, en wees haar op zijn inzicht. Rekenkundig gezien had het kind het fout, maar het kind paste wel toe wat hij van huis uit mee krijgt, namelijk dat het niet erg is dat hij een dier eet, maar dat we dan wel moeten zorgen dat het dier een goed leven heeft zolang hij leeft. Dat we liever minder vlees eten, maar dan wel eerlijk vlees.
We leren ze respect te hebben voor anderen, en het verschil tussen mijn en dijn. We leren ze dat ze ergens voor moeten sparen, en dat niet alles vanzelfsprekend is. We leren ze over liefde, over eerlijkheid en vertrouwen.

Veel van wat wij ze nu leren zal niet zoveel verschillen met de lessen van toen. Ik weet niet of jij kinderen en kleinkinderen hebt gehad, maar je zou ze vast hetzelfde hebben geleerd. Misschien konden jouw eventuele kleinkinderen je ook wel uittekenen met lapjes, draadjes en een kleed op schoot. Oma is een echte lapjeskat wordt hier gezegd, en ik hoop dan ook dat ze later een quilt van mij bewaren, en de liefde voelen die erin verwerkt zit.

En zo zijn we ongemerkt weer aangeland bij de lapjes. Ik heb weer twee blokjes gemaakt voor mijn "Sjaantje", en als ik er mee bezig ben zou ik alles wel aan de kant willen zetten om vooral door te gaan, maar dat doe ik niet. Ik ben met meer dingen bezig, en één ervan (Getruds' Coverlet) wil ik graag voor de zomer af hebben, dus ik zet ook heel wat diamantjes aan elke week. Op de foto zie je alle diamantjes van januari tot nu toe. Er is ook al een grote punt klaar. Ik hoop volgende maand alle diamantjes genaaid te hebben, zodat ik dan verder kan met het middenstuk. Ik zal er dus nog even flink aan moeten trekken!
Hierbij de foto's: ik heb de blokjes nog niet gestreken, dus hier en daar krult er wat op, maar alla. 
Ik wil de komende 14 dagen ook nog 5 blokjes maken voor mijn Passion Sampler, en dan ben ik helemaal bij! Ik heb de laatste tijd maar liefst 7 blokjes gemaakt, dus ik ben lekker aan het inlopen. Er zijn nu 3 rijen helemaal klaar, dus binnenkort zet ik ze alvast aan elkaar.
Ik geniet van het naaien, en hou van het heerlijke gevoel van rust dat het me brengt.

Lieve Jane, ik zou wel uren door kunnen kletsen, maar dat doen we een volgende keer. Tot gauw!

Mar Sutherland

1 opmerking:

My name is Riet zei

Wat een fijne leuke brief heb je geschreven . Ja er is beslist veel veranderd in 150 jaar. Het is allemaal veel sneller geworden maar of dat nou zo veel beter is. Ik heb geen idee. Je schiet lekker op met je blokjes .de Dear Jane is erg mooi al. De diamantjes worden vast ook heel leuk.
Ik ben ook lekker bezig met mijn hand blokjes. Ik kan niet tippen aan jou, jij gaat met een enorme vaart. Ik maak 1 blok met randjes per dag. Er moeten er denk ik 20 komen en ik,heb er twaalf af. Dus het duurt nog even voordat ik het kan laten zien.
Met dit miserabele weer kan ik niet vooruit komen. Ik duik in mijn boeken en doe verder geen klap.:((( maar mijn blokje maak ik wel even af.
Hartelijke groeten van Riet